Η διαβητική νευροπάθεια επιφέρει αλλοιώσεις στη δομή, στο  σχήμα και στην λειτουργικότητα των ποδιών. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαβητικά πόδια φορτίζονται και επιβαρύνονται ακόμη και 50 φορές περισσότερο από ότι τα φυσιολογικά πόδια, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Οι συνηθέστερες αλλοιώσεις στη δομή και λειτουργικότητα των ποδιών λόγω διαβητικής νευροπάθειας περιγράφονται παρακάτω

Μείωση λιπώδους ιστού, υψηλές πιέσεις, σκληρύνσεις στα μετατάρσια
Υψηλές πιέσεις/σκληρύνσεις στις πτέρνες
Δύσκαμπτος/άκαμπτος μέγας δάκτυλος, σκληρύνσεις 4-5ο μετατάρσιο

Παραμορφώσεις στα δάκτυλα, κότσια

Πρόσθιο τμήμα του ποδιού σε βλαισότητα/κλίση προς τα έξω,
σκληρύνσεις 1ο ή 5ο  μετατάρσιο, ανάλογα της κινητικότητας του ποδιού

Πρόσθιο τμήμα του ποδιού σε ραιβότητα/κλίση προς τα μέσα,
σκληρύνσεις 2-3ο  ή 5ο  μετατάρσιο, ανάλογα της κινητικότητας του ποδιού

Περιορισμός στην ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής,
σκληρύνσεις 2-3-4ο  μετατάρσιο

Όταν γίνει διάγνωση διαβητικής νευροπάθειας ή και αγγειοπάθειας στα πόδια, τότε τα πόδια να χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια, διότι τα παπούτσια του εμπορίου όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες στήριξης, αποφόρτισης, λειτουργικότητας τους, αλλά τους προκαλούν στρες και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών και ελκών.
Τα ειδικά θεραπευτικά παπούτσια  για το διαβήτη  πρέπει να σχεδιάζονται και κατασκεύαζονται με προδιαγραφές που ορίζονται από τη βιβλιογραφία, ώστε να λαμβάνουν υπόψη  τις παραπάνω αλλοιώσεις των νευροπαθητικών και αγγειοπαθητικών ποδιών και να προστατεύουν και προλαμβάνουν τους τραυματισμούς και τα έλκη που μπορούν να προκαλέσουν αυτές στα ευαίσθητα διαβητικά πόδια μέσα στα κοινά σχεδιασμένα παπούτσια.
Τα παπούτσια που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νευροπαθητικών, αγγειοπαθητικών ποδιών έχουν αυξημένο κόστος, γιατί οι προδιαγραφές τους απαιτούν ακριβά υλικά και πολύ ακριβό χειροποίητο τρόπο κατασκευής. Για αυτό η Παγκόσμια επιστημονική εταιρεία αρμόδια για το Διαβητικό Πόδι, συστήνει στα συστήματα υγείας να καλύπτουν την δαπάνη τους. Συστήνει επίσης να καλύπτουν τη δαπάνη μόνο κλινικά δοκιμασμένων και αποτελεσματικών στη προστασία των ποδιών παπουτσιών. Τα περισσότερα παπούτσια που κυκλοφορούν στο εμπόριο με την ονομασία διαβητικά παπούτσια, παπούτσια για διαβητικούς, παπούτσια για διαβήτη δεν είναι κατάλληλα για διαβητική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια και είναι εξίσου επικίνδυνα με τα παπούτσια του εμπορίου για τα διαβητικά πόδια.